< Tagasi
Medicum-optometrist-silmaarst-prillid-prillipood

9 põhjust, miks külastada optometristi regulaarselt

Silmade tervis on sama oluline kui iga teine tervisega seotud valdkond. Vaatamata sellele sageli lükatakse edasi või unustatakse regulaarne optometristi külastamine. Medicumi prillipoe juhataja Dajana Pärt ja optometrist Jana Vilippus annavad ülevaate peamistest põhjustest, miks tasub kord aastas optometristi juures silmi kontrollimas käia.

1. Nägemisteravuse hindamine ja muutuste jälgimine

Nägemine võib vanuse, tervise ja muude tegurite tõttu muutuda. Optometristi regulaarsed külastused aitavad need muutused õigeaegselt kindlaks teha ja nendega kohaneda. Tõsisemate nägemise muutuste korral koostab optometrist visiitide plaani. Prillide või kontaktläätsede kandjana saad kindlaks teha, kas prillid või läätsed vastavad endiselt sinu vajadustele. Regulaarsed kontrollid aitavad muutusi õigeaegselt märgata ning seeläbi toetada parema elukvaliteedi säilimist.

2. Silmade üldine tervis

Optometrist kontrollib lisaks nägemisteravusele ka silmade üldist tervist, teostades motoorikateste, kahe silma koosnägemist, silmarõhu mõõtmist ning silmade eesmiste osade hindamist. Optometrist teostab ka kuiva silma diagnostikat ja oskab anda nõu kuiva silma leevendamiseks. 

3. Varajane haiguste avastamine

Optometrist silmi ei ravi, kuid oskab kõrvalekaldeid normist ära tunda ja suunata õigeaegselt silmaarstile. Regulaarne silmade kontroll võimaldab varakult avastada tõsiseid silmahaigusi nagu hallkae, glaukoom, ealine maakuli degeneratsioon (AMD) ja muud. Varajane haiguste diagnoosimine võib aidata säilitada head nägemist ning ennetada nägemise olulist halvenemist või raskemal juhul ka kaotust.

4. Diabeedi ja hüpertensiooni avastamine

Mõned üldtervise probleemid, nagu diabeet ja kõrge vererõhk, võivad esimesi sümptomeid anda just silmades. Optometrist võib avastada esimese märke ja suunata teid edasistele uuringutele. Püsivate diagnooside puhul on regulaarne nägemisteravuse ja silmapõhja kontroll oluline tõsisemate tüsistuste vältimiseks.

5. Digitaalne silmade koormus

Meie igapäevane eluviis hõlmab sageli pikemat aega arvutiekraanide ja nutiseadmete ees. Optometrist saab soovitada viise, kuidas vähendada digitaalset silmade koormust ja ennetada sellest tulenevaid probleeme.

6. Laste silmade areng

Laste nägemine areneb pidevalt ja regulaarne silmakontroll aitab varakult tuvastada nägemisprobleeme, mis võivad mõjutada nende õppimist ja arengut. Varajane sekkumine võib ennetada näiteks “laisa silma” sündroomi lastel või hõlbustada selle ravimist.

7. Kontaktläätsede ohutus

Kui sinu nägemine nõuab korrigeerimist, kuid prillid ei sobi sinu elustiiliga, siis määrab optometrist sulle ka kontaktläätsi. Oluline on teada, et alla 16. aastastele ei ole kontaktläätsede kasutamine soovituslik, v.a teatud spordialadega tegelemisel. Kontaktläätsede pideval kasutamisel, on oluline regulaarselt kontrollida, et need sobivad ja ei põhjusta silmadele kahju. Optometrist aitab tagada kontaktläätsede ohutu ja mugava kasutamise.

8. Töö- ja autojuhtimise ohutus

Hea nägemine on oluline nii tööülesannete täitmisel kui ka liikluses. Optometristi regulaarne külastamine aitab tagada, et teie nägemine vastab töö-ja sõiduki juhtimise nõuetele. Optometrist teostab mootorsõidukijuhi tervisetõendi jaoks vajaliku nägemisekontrolli autojuhi tervisenõuete seaduse „Liiklusseaduse” § 101 lõike 10 ja § 143 lõike 7 alusel.

9. Üldine heaolu

Hea nägemine mõjutab otseselt meie igapäevast elu ja heaolu. Nägemisprobleemide ennetamine ja õigeaegne lahendamine aitab säilitada elukvaliteeti ja ennetada tarbetut stressi ning muret. Optometrist aitab leida just sulle ja sinu eluviisile sobiva lahenduse!

Kokkuvõttes on igal aastal oma optometristi juures käimine oluline osa üldisest tervishoiust. Hoidke oma silmade tervist!


Medicumi optometristid ja prillipood

Medicumi Lasnamäe kliinikus on nüüd ka võimalus prille ja kontaktläätsi osta. Leiad meie prillipoe Lasnamäe Medicumi 1. korruselt.

Leia optometristi vastuvõtuaeg >